Backlink konusunda backlink nedir gibi herkesin bildiği cevapları değil de az bilinen konulardan bahsedeceğiz. Tabi bu yöntemler yasal tavsiyedir. SEO için hayat kurtaran backlink çalışmalarına yer veriyoruz. Haydi başlayalım!
Backlink Analizi Nasıl Yapılır?
Sitenize verilen backlinkleri görmek için ücretsiz araçlar olan Google Search Console ‘u ve tarayıcı eklentisi olan Mozbar’ı kullanabilirsiniz. İkisi de gayet verimli toollar. Ahref ve Semrush gibi ücretli araçların da olduğunu belirtelim. Özellikle Google Search Console’da sol sütunda yer alan -Bağlantılar sekmesine tıkladığınızda; site içi ve site dışı backlinkleri görebilirsiniz. Mozbar eklentisinde ise tarayıcıda siteyi açtığınızda o siteye özel analizi size sunuyor.
Sitenize verilen bir backlinki reddetmek isterseniz google.com/webmasters/tools/disavow-links linkini kullanabilirsiniz. Bu sayede spam sitelerden gelen backlinkleri reddedebilirsiniz. Çünkü spam sitelerden gelen backlinkler SEO puanınıza eksi değer kazandıracaktır. Hatta bu yöntem rakip sitelerin aynı zamanda SEO spam saldırı yöntemlerinden birisidir. O yüzden sıralamanızı etkileyecek her türlü saldıraya karşı her an tetikte olmalısınız.
Backlink alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise; backlink alınacak sitenin Domain Otoritesi’nin ve Spam Skoru’nun yüksek olmasına dikkat etmek gerekir.
Alan Adı Otoritesi ve Spam Skoru Öğrenme
Domain otoritesi ve spam skorunu Mozbar, SeoQuake gibi ücretsiz uygulamalardan öğrenebilirsiniz. Ahref ve Semrush gibi ücretli araçlar da kullanabilirsiniz.
Backlink alınacak sitenin Domain Otoritesi ve Spam Skor kaç olmalıdır?
Spam Skoru’nun % 3’ün altında olması, Domain Otoritesi’nin ise en az 10’dan yukarı olması gerekmektedir.
Backlink alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise; backlink aldığınız sitenin sizin sitenizle aynı kategoride yer almasıdır.
Backlink çalışması bir site için yapılan SEO çalışmalarının % 20-30’udur. O yüzden SEO çalışması yaparken sadece backlink almaya yüklenmek doğru olmaz.
Backlink Tipleri / Kaç Çeşit Backlink Vardır?
Backlink alırken ne tür bir backlink aldığınıza dikkat etmekte fayda var. Çünkü tüm backlinkleri tek tip olarak almak sakıncalıdır. Çeşitlendirmek doğru olan yöntemdir.
Gelelim backlink çeşitlerine :
Mention Link: Bir başka sitenin sitenizin mentionlanarak linklenmesi demektir. Bu Google’a olumlu sinyal verir. Buna Youtube bölümünde verilen linkler ve Instagram kısmına verilen linkler örnek olarak gösterilebilir.
Anchor Link: Sayfa içindeki metinde yer alan kelime veya kelimelere verilen linkleri ifade eder. Sitenize verilen veya sitenizden verilen Anchor linkleri ahref gibi toollardan görebilirsiniz. SEO SpyGlass üzerinden de anchor linkleri görebilirsiniz.
4 çeşit Link Bağlantısı vardır:
Marka Linki: Yani marka. Başka sitelerden aldığınız backlinklerde marka isiminizin geçmesi demektir. Yani sanalkurs.net isimli sitenize başka siteden “Sanal Kurs” kelimelerine backlink almaktır.
Money Link: Dönüşüm ve satış getirebilecek potansiyeli olan kelimeleri link vermektir. Money Keyword kullanımı % 30’u geçmemelidir. Anlayacağınız üzere sitenize ziyaret verebilecek kelimelere verilen linktir.
CTA Linki: Buraya tıklayın, siteye git, bilgi iste, hemen bilgi al gibi kelime öbeklerine verilen linklerdir.
Bağlantı: Düz linktir. Yani linkinizi direk yapıştırırsınız ve linkiniz görünür.
Bir de Compound Keyword (Karışık) Link vardır. Adı üzerinde karışık yani aynı anda birden fazla link yönteminin kullanılması demektir.
Resim Backlink: Resimlere verilen linktir. Hedef anahtar kelimelerden oluşursa SEO çalışması için etkilidir.
Önemli Not: Backlink alırken aynı yazıdan 3’ten fazla bağlantı alınmamalıdır.
Backlink Nereden Alınır – Backlink Nasıl Alınır?
Öncelikle aldığınız backlinklerin kalıcı olmasına dikkat etmelisiniz.
Nerelerden backlink alabilirim;
Haber Siteleri (Haber sitesinin News’e kayıtlı olması önemlidir),
Forum Siteleri (Google, forumlardan aldığınız linkleri nofollow olarak işaretler),
Sözlükler,
Blog siteleri ve Bloggerlar’dan alınan backlinkler oldukça etkilidir. Ancak Blog sayfasının kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Blogun kalitesini Mozbar veya Ahref kullanarak öğrenebilirsiniz. Domain ve Sayfa Otoritesi, ayrıca spam skoruna dikkat ederek backlink alınmalıdır.
Backlink için Blog Ağı Kurmak
Kendi linklemelerinizi yapmak için bir blog ağı kurmak isterseniz C Class IP’lere dikkat etmelisiniz. Yani C Class IP demek; blog ağınızın aynı ip adresine sahip olan sunucularda bulundurmamalısınız. Buna ek olarak blog ağınızı kuracağınız ip adreslerinin A ve B sınıf kalitesinde ip adreslerinde bulunması lehinize olacaktır. Ancak kurduğunuz blogun oturması için yaklaşık 5-6 ay geçmesi ve o Blog’u Google nazarında yükseltmeniz gerekecektir.
Backlink Ne Sıklıkla Alınır?
Backlinkler bir anda alınmamalıdır. Aylık 2-3 backlinkle başlayabilir yavaş yavaş yükseltebilirsiniz. Devamlı yükselen bir backlink trendi Google’a güven verir.
Backlink Makalesi Uzunluğu Ne Kadar Olmalıdır?
Paylaşılacak tanıtım yazıları minimum 500 kelimeden oluşmalıdır.
Backlinkleri Göremiyor musunuz?
Alınan backlinklerinizin Ahrefs, Google Arama Konsolu gibi sistemlere yansıması 30 günü bulabilir.
Backlink Türleri – Rel Do Follow & Nofollow – Rel UGC ve Sponsorlu Backlinkler
Backlink alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da ne tür bir link aldığınızdır.
Dofollow etiketi ile ilişkili backlink, backlinki veren site bu siteye kefilim demiş demektir. Spam bir siteye dofollow link vermemeye dikkat etmelisiniz.
Nofollow ise tam tersidir. Genelde rakibiniz ve güvenmediğiniz siteler için kullanılabilir. Sitenize bir link eklemeniz gerektiğinde nofollow etiketi ile link verebilirsiniz. Bu etiket link verdiğiniz siteye referans olmadığınız anlamına gelir. Google için nofollow bu anlama geliyor.
Rel Sponsorlu linkler ise sponsorluk veya reklam gibi linkleri temsil eder. Yani bağlantı sattım demektir. Backlink alırken veya verirken bu etiketi kullanarak Google’a bilgi vermiş olursunuz.
Rel UGC Linkler ise daha çok kullanıcıların içerikleri ürettiği sitelerden alınan linkleredir. Forumlar veya sözlük gibi siteler bu linklemeye bir örnektir.
En değerli backlink ise Dofollowdur. Dofollow backlinkler SEO çalışmasının max. % 40’ını geçmemelidir.
Aldığınız backlinklerin türlerini, çeşitlerini ve yüzdelerini Seospyglass ve Ahref gibi toollardan görebilirsiniz.
Backlink Araştırma Teknikleri
Backlink araştırmaları hem sektörünüzü ilgilendirmeli hem de rakiplerin aldığı backlinklerle de ilgili olmalıdır. Bu sayede rakiplerinizle rekabet edebilmiş olursunuz.
Backlink araştırırken rakiplerde olup da sizde olmayan backlinkler tespit edilebilir. Mozbar, Semrush ve ahref gibi araçları kullanabilirsiniz bunun için. Çok çok verimli bir yöntemdir. Size inanılmaz ilham kaynağı olabilmekte.
Backlink Araştırmaları İçin Bir İpucu
“Neilpatel” sitesinden sol frame’de yer alan “Keyword ideas” hangi anahtar kelime aramasında siteler sıralanıyor ve bu sayede popüler siteler hangisine backlink üretilebilir görebilirsiniz.
Sosyal Sinyaller yani Sosyal Medya SEO’su
Google sosyal medyadan gelen linklerin backlink etkisi yaratmayacağını söylüyor. Ancak bütün sosyal ağlardan gelen trafiğe sosyal sinyaller diyor ve bunu takip ediyor. Açıklamalarında bunu görüyoruz.
Google, sosyal medyada link paylaştığınız postun beğeni ve yorum sayısı gibi tüm iletişimleri takip ediyor, indeksliyor ve buna göre sosyal sinyallerdeki başarılarınızı çıkarıyor. Buna tüm sosyal ağlar dahil olduğunu söyleyelim.
Youtube yorumları veya açıklamalarından dahi gelen linklerin etkisi olmaktadır. Hatta Instagram paylaşımlarında yorum veya açıklama kısmına eklenen linklerin dahi sosyal sinyal puanını olumlu etkilediği tecrübe edilmiştir.
Tavsiye Makalemiz: SEO dostu e-ticaret yazılımlarından birisi olan Magento ‘yu biliyor musunuz?
Blog ya portal veya eticaret de vazgeçilmez olan backlinklerin dahada önemli olacağı bir dönemdeyiz ama sosyal medya bu konuda daha ayrıntılı çalışmak gerekiyor kısaca bu bir iş dalı olmaya başladı ve sosyal medya firmaları bunun öneminin farkında kurumlar ve firmalar bunu farkettimi acaba ülkemizde? artık yazılı basının yerini almaya başlayan sosyal medya olduğuna göre..
Farklı fikirler veren faydalı bir yazı olmuş teşekürler