WordPress Tema Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Husus

wordpress tema

WordPress Tema Nedir?

İnternet ticaretinin ve kurumsal yapıların dijital ortama entegre olmasının artık bir zorunluluk haline geldiği düşünülürse; sahip olunan web sitesinin de başta güvenlik, hız ve işlevselliği çok daha fazla önem kazanmıştır.

Artık devasa bütçeler ile özel yazılımlar geliştirmektense açık kaynak kodlara sahip web portalları dijital dünyada trend haline geldi. Bu sayede içerik üretim süreci kolaylaştı, maliyetler düştü ve kurumlar için dijitalde yer almak çok daha hızlı olmaya başladı. İşte tüm bu özelliklere sahip açık kaynak kodlu yazılımların başında WordPress yer almaktadır.

WordPress adından da anlaşılacağı üzere bir içerik yönetim sistemi vizyonu ile ortaya konulmuştur. GPL yani Genel Kamu Lisansı’na sahip olan bir yazılım olması WordPress’e olan güveni ve ilgiyi artırmıştır. Kullanımının basitliği, dil seçeneklerine sahip olması, Türkçe yönetim paneli, SEO kriterleri ile optimizeli, uygun maliyet, farklı yazılım alt yapıları ile entegrasyonu, müdahale edilebilir ve geliştirilebilir olması gibi birçok özelliği ile dijital dünyanın gözdesi olan WordPress teması seçerken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.

Bu hafta sizler için bu hususları bir araya getirdik.

WordPress Teması Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1- SEO Uyumlu WordPress Tema Olması

İlk kriterlerden birisi web siteniz için kullanacağınız temanın SEO kriterlerini karşılıyor olmasıdır. Çünkü ürün ve hizmetlerinizin arama motorlarında organik aramalarda listelenmesi kullanacağınız yazılım alt yapısının SEO uyumluluğu ile bağlantılıdır. Aslında kullanacağınız temanın SEO uyumlu tema olması sizi rakiplerinize nazaran bir sıfır önde başlatır demek yanlış olmaz. Bu sayede arama motorlarından rakiplerinizin üzerine çıkma şansınız artacaktır.

Yani önceliğiniz kullanacağınız WordPress temanın tasarımı değil, yazılımının SEO uyumlu geliştirilip geliştirilmediğiniz teyit etmeniz olmalıdır.

Gelişmiş SEO yöntemlerinden birisi olan “Backlink Alırken dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 

2- Temiz ve Kaliteli Kodlama

Bu konu biraz teknik bir mesele ancak en basit haliyle ifade etmek gerekirse; seçeceğiniz temanın temiz ve nitelikli kodlanmış olması, sitenizin hızından tutun, güvenliğine kadar bir çok metriği olumlu anlamda etkilemektedir.

Seçeceğiniz temanın kod kalitesi hakkında bir ölçüm yapmak isterseniz GTmetrix sitesiniz ziyaret edebilirsiniz. GTmetrix puanlaması 80 ve üzeri çıkar ise, temanızın kodlama yapısı sizin için uygundur demektir.

Kodlama ile alakalı bir diğer önem arzeden husus ise; HTTP Request sayısıdır. Yani kullanıcının ziyaret ettiği bir sayfada yer alan fotoğraflar, yazılar ve kodlar o sayfanın http Request sayısını verir. Daha da basitleştirmek gerekirse; bu sayının anlamı sitenizin veya tıklanılan sayfanın kullanıcının ekranına gelirken kaç tane resim, yazı ve kod yükleniyor? sorusunun cevabıdır. Eğer başta anasayfa olmak üzere diğer tüm sayfalarda tek tek ölçüldüğünde HTTP Request sayısı değeri 60 puanın altında ise o temanın site hızının yavaş olacağını anlayabilirsiniz.

HTTP Request değerini ölçmek ve değerlendirmek isterseniz Web Sitesi Performans İzleme aracı olan Pingdom sitesiniz ziyaret edebilirsiniz.

 

3- Farklı Tarayıcılarla Uyumluluk

Satın alacağınız temanın farklı tarayıcılarda düzgün bir şekilde açılıp açılmadığını test etmelisiniz. Çünkü sitenizi ziyaret eden kullanıcıların hangi internet tarayıcısını kullandığını bilemezsiniz öyle değil mi? Eğer farklı tarayıcılarla uyumlu olmayan bir tema kullanırsanız; ziyaretçi, dolayısıyla müşteri kaybetmeniz olasıdır.

 

4- Worpdress Temanızın Responsive Olması

Responsive tema nedir? Sitenizin farklı ekran boyutlarına sahip olan tüm bilgisayarlar ve laptoplarda, tablet ve cep telefonu gibi aklınıza gelebilecek her türlü cihazda sitenizin o cihazların ekran büyüklüklerine uygun bir şekilde düzenle açılabilmesi anlamına gelir. Responsive temalar mobil uyumlu temalar olarak da isimlendirilmektedir.

Seçeceğiniz WordPress temasının mobil uyumlu olması sizi SEO noktasında da bir tık avantaj sağlayacaktır. Çünkü arama motorları mobil uyumlu web sitelerinin sıralamasını daha üste taşımakta ve mobil uyumluluğu bir SEO kriteri olarak değerlendirmektedir.

İnternet kullanıcılarının %85’inin web sitelerini telefon ve tabletlerinden ziyaret ettiğini düşünürsek mobil uyumlu olman bir temanın size ziyaretçi ve müşteri kaybettireceğini de söyleyebiliriz.

 

5- Yaptığınız İşle Uyumlu Bir Tasarım ve Sunuma Sahip Temalar

Tabi ki tek geçerlilik temanın kod yapısı değildir. Aynı zamanda kullanacağınız temanın arayüzünün yaptığınız işle ve sektörle ilintili olması gerekmektedir. Yaptığınız işi ne kadar iyi yansıtan bir tasarıma sahip olan tema kullanırsanız tüketiciler o derece web sitenize ilgi gösterir. Çünkü yaptığınız işi müşterileri en iyi şekilde aktarabilmek satışın ve kaliteli hizmetin ilk kuralıdır.

 

6- WPML Özelliğine Sahip WordPress Temalar

Eğer yaptığınız iş farklı dillerdeki müşterilere hitap ediyorsa mutlaka temanın WPML özelliğine sahip olmasına dikkat edin.

Eğer ilerleyen süreçte sitenize ikinci veya üçüncü dil eklemek istiyorsanız da WPML özelliğinin olmasına dikkat edin.

WordPress temalarda WPML özelliği eklentilerle çözülebilmektedir ancak satın alacağınız temada varsayılan bir özellik olarak WPML eklentisinin olması farklı dilleri eklerken işlerinizi inanılmaz derecede çok daha kolaylaştıracaktır.

 

7- Eklentilerle Olan Uyumluluk

Seçtiğiniz temanın varolan özelliklerine ek olarak geliştirilebilecek veya eklemeyi düşünebileceğiniz özellikleri WordPress eklentileri ile çözebilirsiniz. O yüzden temanızın çeşitli WordPress eklentileri ile uyumlu olup olmadığını teyit etmenizde fayda olacaktır. Çünkü bu uyumluluk size zaman kazandırırken aynı zamanda maliyetlerinizi de düşürecektir.

 

8- Teknik Destek

WordPress bir tema satın alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan birisi de temayı geliştiren ekibin satış sonrası teknik destek verip vermediğidir. Bu tıpkı sattığınız bir ürünün olası sıkıntılarında ürününüzün arkasında durarak müşterinizin ihtiyacına doğru bir şekilde karşılık vermek gibidir.

Bir temayı satın aldığınızda o temayı bir ömür sorunsuz bir şekilde kullanacağınızı düşünmemelisiniz. Temalar birer canlı gibidir. Gelişen dijital dünyaya ayak uydurmak için her tema satın alınsa dahi geliştirilmeye muhtaçtır. İşte bu geliştirme ve güncellemeler, temayı satın aldığınız yerin vereceği teknik destekle mümkündür.

 

Bonus Bilgi: Ücretsiz bir temayı tercih ediyor olmanızın maddi anlamda size kazandırdığı avantajın yanında, size çok daha büyük maddi ve manevi zararlarla dönmesi gibi dezavantajları olduğunu unutmayın!

 

WordPress Tema Tavsiyesi

Birçok sektörle ve eklentilerle uyumlu WordPress tema önerisinde bulunmamızı isterseniz; çok amaçlı kullanımlar için MF Dsgn isimli WordPress temasını önerebiliriz. Tema için tıklayın.